Met het woord "koppelingen" bedoelen we technische koppelingen tussen twee of meer systemen. Dit zijn applicaties zoals een EPD, een KIS, een HIS en het Minddistrict platform. Koppelingen kunnen nuttig zijn voor administratieve of onderzoekstechnische doeleinden.

Er zijn twee soorten koppelingen:

1. Een koppeling t.b.v authenticatie: vanuit het ene systeem geautomatiseerd inloggen in het andere systeem
  2. Een koppeling t.b.v synchronisatie: data wordt tussen systemen uitgewisseld

Bij elke hieronder beschreven koppeling vind je de het soort terug.

Aan het beschikbaar maken en inrichten van koppelingen (integraties) zitten kosten verbonden. Wil je hiervan gebruik maken of meer informatie ontvangen? Neem contact op met jullie accountmanager.
In de configuratie tegel van de meeste koppelingen heb je toegang tot een error log. Gaat er iets niet zoals verwacht? Check altijd de error log.

Active Directory

Dit is een koppeling voor het synchroniseren van data.

Met deze integratie worden de accounts van medewerkers in het Minddistrict platform automatisch aangemaakt, geüpdatet en gedeactiveerd vanuit de bronregistratie van jullie organisatie. Zo wordt het beheer van deze accounts binnen Minddistrict gestandaardiseerd, vereenvoudigd en bovendien een stuk veiliger.

Op het moment dat deze integratie voor jullie beschikbaar is gemaakt configureer je deze verder zelf. Bij alle velden en in de introductie staat een uitleg.

Combineer je de Azure AD synchronisatie met de authenticatiemethode SAML, die gebruik maakt van dezelfde registratiebron? Inloggen in de werkomgeving van jouw organisatie betekent dan dat professionals niet meer handmatig hoeven in te loggen in het platform.

Minddistrict koppelt met zowel Azure Active Directory als AD on premise.

Check de error log, via de button rechtsboven, op het moment dat de API koppeling niet werkt zoals verwacht. Meestal vind je hier al relevante informatie over het issue.
In de onepager over (Azure) Active directory vind je meer informatie over deze koppeling.

API Gebruikers

De API koppeling synchroniseert data.

Via de (REST-)API voer je taken en het ophalen van informatie automatisch uit.
De (REST-)API bestaat uit allerlei zogenaamde ‘endpoints’. Elk endpoint staat gelijk aan een functie van het platform. Deze bevraag je vanuit een ander systeem, zoals een EPD, cliëntportaal of BI-tool. Afhankelijk van het verzoek van het systeem, kan de REST-API reageren op informatieverzoeken, nieuwe data aanmaken of bestaande data aanpassen.

1 Toevoegen API gebruiker

Via de button 'Toevoegen' kun je meerdere API gebruikers toevoegen. Zo kun je de REST-API gebruiken voor meerdere interacties met je EPD en/of BI-tool.

Zodra je klikt op 'Toevoegen'  kom je op onderstaande scherm:

Klik in dit scherm hier op toevoegen, na het invullen van de juiste gegevens. Je komt vervolgens in het scherm waar je een token ziet:

Let op: je ziet de token maar éénmaal. Sla deze token direct op een veilige plek op.

2 Error log

Werkt de REST-API niet zoals je had verwacht? Kijk in de errorlog. Deze vind je via de button rechtsboven.

Als je contact opneemt met de Minddistrict servicedesk omdat er een issue is met de API, vragen wij altijd om deze errorlog te checken en de error door te geven.

Dossier data ontsluiting (Cliëntportaal)

Met de dossier data ontsluiting is het mogelijk zorggegevens uit het elektronisch patiëntendossier inzichtelijk te maken binnen het Minddistrict platform. Is deze integratie binnen jullie platform beschikbaar? Een cliënt krijgt dan onder het kopje ‘Jouw dossier’ toegang tot gegevens als zorgactiviteiten, medicatie of onderzoeksresultaten.

De getoonde cliëntgegevens komen uit een EPD, EVS en/of laboratorium systeem worden weergegeven in het Minddistrict platform.

Deze functionaliteit toont de ZIB’s en correspondentie, vereist voor de VIPP GGZ A1 en A2 subsidies, wanneer deze door de bron (bijv. een EPD) aangeleverd worden. Deze cliëntgegevens worden niet binnen het Minddistrict platform opgeslagen en zijn uitsluitend bewerkbaar in het bronsysteem (bijv. een EPD).

We hebben een pagina met 'veel gestelde vragen over dossier data ontsluiting' ingericht. Kijk hier ook eens voor meer informatie of als deze functionaliteit niet werkt zoals verwacht.

Gedelegeerd inloggen

Dit is een authenticatiekoppeling.

Door middel van gedelegeerd inloggen (DLO) kunnen professionals en/of cliënten met dezelfde inloggegevens op meerdere systemen inloggen. Bijvoorbeeld: een professional logt in op het EPD en gaat van daar uit het door naar het Minddistrict platform zonder opnieuw in te loggen. Of een cliënt kan via de DLO zo naar het platform zonder daar opnieuw in te loggen.

Op het moment dat deze koppeling voor jullie beschikbaar is gemaakt configureer je deze zelf (eventueel met de partij waarmee jullie willen koppelen).

Toevoegen

De informatie uit beide systemen worden aan elkaar gelinkt en beveiligd door middel van een sleutel. Deze sleutel genereer je binnen het Minddistrict platform. Ga hiervoor via de button ‘toevoegen’ naar de pagina waar deze sleutel (secret key) wordt aangemaakt.

Let op: deze sleutel krijg je maar éénmaal te zien vanwege beveiligingsredenen. Vanwege dezelfde redenen is het noodzakelijk dat je deze sleutel veilig verzend naar het externe systeem (e-mail is geen veilig middel om deze informatie uit te wisselen).

Actief voor cliënten en naasten en/of professionals

In deze twee velden selecteer je de doelgroep(en) waarvoor gedelegeerd inloggen (SSO) beschikbaar komt.

HL7

Door middel van de HL7 wordt data gesynchroniseerd.

De HL7-koppeling is een passieve data-koppeling. Dit betekent dat het Minddistrict platform HL7-berichten vanuit een extern systeem zoals een EPD kan ontvangen en verwerken, maar zelf geen HL7-berichten terugstuurt.

De berichten leiden in het platform tot acties zoals het aanmaken of updaten van een cliëntaccount. Of het leggen van een behandelrelatie. Hiermee ondersteun je diverse workflows binnen je organisatie.

Is de HL7 koppeling voor jullie beschikbaar gemaakt? Eventuele errors worden geregistreerd en zijn toegankelijk via de button 'Error log'.

HL7 berichten worden geconverteerd naar interne API calls. Deze API valideert inkomende informatie en past wijzigingen toe. Errors die optreden zijn gedurende 60 dagen zichtbaar daarna worden ze opgeschoond.

Technische documentatie over de HL7 koppeling kun je gebruiken als je een fout tegenkomt of deze koppeling wilt herinrichten.

HTI (Health Tools Interoperability)

Dit is een authenticatiekoppeling

HTI (Health Tools Interoperability) is een open standaard technologie die je redelijk eenvoudig kunt implementeren.

Gebruikers kunnen door middel van deze Single Sign On (SSO) methode vanuit een ander systeem of portaal veilig het Minddistrict platform openen zonder handmatig in te loggen.

Toevoegen

Als je op de knop 'Toevoegen' klikt kom je op de volgende pagina waar je de public key invult.

Koppeltaal

Dit is een koppeling voor zowel authenticatie als synchronisatie.

Koppeltaal is een standaard die is vastgesteld door Nederlandse ehealthleveranciers. Hierdoor is het mogelijk om meerdere ehealthaanbieders met elkaar te laten interacteren en processtappen te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan:

• Voortgang van elementen uit applicatie A weergeven in applicatie B
  • Het aanmaken en updaten van accounts in 1 systeem en dit vertalen naar andere applicaties
  • Geautomatiseerd inloggen voor medewerkers
Wil je gebruik maken van deze integratie? Het is dan nodig dat jullie organisatie en alle leveranciers zijn aangesloten bij Koppeltaal

Koppeltaalintegratie

Deze configuratie wordt ingericht door Minddistrict. Er zijn meerdere bericht-types die van en naar het Minddistrict platform gecommuniceerd worden.

Tijdens de implementatie van deze koppeling spreek je af op welke manier en voor welke processen en stappen je deze wilt gebruikten. Aan de hand hiervan wordt de koppeling ingericht en beslist welke bericht-types worden gebruikt.

Berichten-types

Er zijn meerdere bericht-types mogelijk binnen koppeltaal.

1. Verwachte inkomende bericht-types zorgen ervoor dat bepaalde processen in het platform worden uitgevoerd. Zoals bijv:
    • Aanmaken of updaten van cliëntaccounts (via CreateorUpdatePatient)
    • Aanmaken of updaten van hulpverlenersaccounts (via CreateorUpdatePractioner)
    • diverse berichten die wijzigingen in het behandelplan, gekoppelde behandelaren etc. doorgeven
  2. Toegestane uitgaande berichten zorgen ervoor dat wijzigen in het platform worden doorgegeven aan de Koppeltaalserver.
    Het gaat om dezelfde soort gegevens, zoals updaten of aanmaken van account, zorgplannen etc.

Activiteiten

Via deze knop kom je in het overzicht van geregistreerde activiteiten op de Koppeltaal server voor jullie domein.

Error log

Deze pagina toont alle Koppeltaal errors die tijdens het verwerken van inkomende berichten voorkwamen. Errors worden 60 dagen bewaard voordat ze worden opgeschoond.

SAML

Dit is een koppeling t.b.v. authenticatie.

SAML is een Single Sign On (SSO) methode. Door SAML hoeven medewerkers niet meer handmatig bij Minddistrict in te loggen, als ze al zijn ingelogd bij een systeem zoals een werkomgeving of een EPD. Dit vereenvoudigt het inlogproces op een veilige en gestandaardiseerde manier, zeker wanneer de werkomgeving 2FA vereist: zo is de 2FA van het platform voor de professional niet meer nodig.

Lees onze onepager over de SAML integratie voor meer informatie.
Maakt jouw organisatie gebruik van (Azure) Active directory? Combineer! Dan wordt het mogelijk om vanuit dezelfde registratiebron ook geautomatiseerd Minddistrict accounts voor medewerkers aan te maken en te updaten.

SNS launch

Dit is een koppeling t.b.v. authenticatie.

De SNS launch is onderdeel van het 'SamenBeter Sociale Netwerk Standaard'-afspraakstelsel. De SNS Launch is een protocol om meerdere systemen op relatief eenvoudige manier veilig te integreren.

Met deze authenticatie-koppeling is het mogelijk een gebruiker van een host-platform in te laten loggen in een ander platform zoals Minddistrict, zonder dat deze zich weer moet aanmelden.  Daarmee is dit een Single Sign On (SSO) integratie. Daarnaast kan deze koppeling gebruikt worden om nieuwe accounts aan te maken n het Minddistrict platform.